Przeznaczenie:
Pakowanie płynnych produktów w systemie Bag in Box (wino, woda, olej itp.).
Opakowania:
Worki od 2 do 20 litrów z laminatu wielowarstwowego, zaopatrzone w króćce zamknięte wtłaczanym zaworem lub korkiem o średnicy 1 cal.
Wydajność napełniania:
600-1800 l/godz., przy obsłudze jednoosobowej, zależy od wielkości opakowań, sprawności operatora i ciśnienia płynu.
Budowa:
* Urządzenie zbudowane jest ze stali nierdzewnej, a elementy mające kontakt z produktem wykonane są z materiałów dopuszczonych do tego kontaktu - stal gatunku 316L, uszczelnienia teflonowe oraz EPDM.
* Konstrukcja nośna z głowicą.
* Szafa sterownicza o zabezpieczeniu IP65, podzielona na częśc elektryczną i pneumatyczną.
* Stół rolkowy na którym umieszczane są worki podczas napełniania.
* Dodatkowo specjalna końcówka, zakładana na wąż, umożliwiająca podłączenie pakowarki do instalacji mycia w układzie zamkniętym zakładowej stacji CIP
Konstrukcja głowicy:
Modułowa budowa głowicy pozwala na szybkie i bez użycia narzędzi:
* Odłączenie elementów głowicy wymagających ręcznego mycia, sterylizacji bądź dezynfekcji poza maszyną.
* Przezbrajanie głowicy do różnych korków. Wymienne elementy głowicy mocowane są przy pomocy szybkozłączy.
Podzespoły pomiarowo-sterujące i wykonawcze:
* Urządzenie pomiarowe: przepływomierz turbinkowy
* Sterownik mikroprocesorowy SIMATIC.
* Panel operatorski SIMENS.
* Pneumatyka firmy FESTO.
Programy:
1. Pakowanie worków max. 20 litrów
2. Pakowanie w pojemniki
3. Pobieranie próbek
4. Program do mycia i sterylizacji
5. Test - "krok po kroku
Dane techniczne:
Wymiary (wys., szer., dł.): 1850mm x 1100mm x 900mm
Zasilanie pneumatyczne: 0,6 Mpa (6bar)
Zasilanie elektryczne: 1 x 220V, 50Hz, 250 W
Ciśnienie napełniania: 0,2 - 2 bar
Masa: 150kg